Prasideda dvyliktasis Tado Dambrausko fotokonkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2015–2016“

2016-02-26, kam.lt
kam.lt nuortrauka
kam.lt nuortrauka
Krašto apsaugos ministerija kviečia visus fotografuojančius ir besidominčius Lietuvos kariuomene dalyvauti jau dvyliktąjį kartą Krašto apsaugos ministerijos organizuojamame Tado Dambrausko fotokonkurse „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2015-2016“.

Šiuo konkursu siekiama skatinti šalies fotografus ir žurnalistus domėtis karių gyvenimu, karius – fotografuoti, o visuomenę – supažindinti su Lietuvos kariuomenės veikla.

Krašto apsaugos ministerija visus fotografuojančius jau dabar kviečia peržvelgti praėjusių ir šių metų aplankus su nuotraukomis ir apsiginklavus geriausiais kadrais dalyvauti konkurse. Svarbiausia, kad nuotrauka papasakotų istoriją iš kariuomenės gyvenimo: kaip kariai vykdo kovines užduotis, dalyvauja pratybose, kokius kasdienius išgyvenimus patiria ir kt.

Šiemet konkurso dalyvių nuotraukos bus skirstomos ir vertinamos keturiose kategorijose:

I kategorija – nuotraukos, kurias pateikia krašto apsaugos sistemoje (KAS) tarnaujantys ir dirbantys kariai ir civiliai;

II kategorija – nuotraukos, kurias pateikia visi kiti profesionalūs ir neprofesionalūs fotografai, netarnaujantys ir nedirbantys KAS;

III kategorija – nuotraukos, kurias pateikia KAS dirbantys profesionalūs fotografai, kurie varžysis dėl „KAS profesionaliausio kadro“;

IV kategorija – „Linksmiausias kadras“. Šiai kategorijai nuotraukas gali pateikti visi konkurso dalyviai (išskyrus III kategorijai priskirtus fotografus).

Konkurso vertinimo komisija išrinks geriausias kiekvienos kategorijos nuotraukas, kurių autoriai šiemet pasidalins Krašto apsaugos ministerijos įsteigtą 4 800 eurų premijų fondą (premijų fondo padalinimo tvarka kategorijoms yra nurodyta Konkurso nuostatuose).

Konkurso dalyviams taip pat bus įteikti specialūs prizai, kuriuos įsteigė ir nugalėtojus šiose kategorijose išrinks Lietuvos kariuomenės vadas, naujienų portalas „Delfi“, fotolaboratorija „Fotoservisas“.

Geriausių nuotraukų parodos atidarymą ir laureatų apdovanojimą planuojama surengti 2016 m. gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje Vilniuje. Taip pat tradiciškai bus išleistas or fotokonkurso dalyvių nuotraukų katalogas.

Nuotraukas konkursui kviečiame siųsti ne vėliau kaip iki šių metų kovo 27 d. el. paštu: TDfotokonkursas@gmail.com.

Išsamią informaciją apie konkurso sąlygas, registravimosi ir nuotraukų siuntimo tvarką rasite Krašto apsaugos ministerijos interneto puslapyje čia .

Apie Tadą Dambrauską

Karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas šiam fotokonkursui suteiktas siekiant įamžinti jo atminimą ir nuopelnus. Tadas Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi. Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės. Dirbdamas T. Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro“ buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

Prisegtose nuotraukose – 2015 m. metų fotokonkurso laimėtojų nuotraukos (aut.  I. Budzeikaitė, A. Kubilius, E. Velbasis, G. Strumila, G. Mamonovas, P. Čilinskas, T. Saparis)


Straipsnio komentarai

Hadis2016-02-26
Ir dar kaip reikia. Ypač kai ruskiai į nugarą šnopuoja. Komentaras patinka Komentaras nepatinka
..2016-02-26
kaip šlykštu skaityti apie tokius dalykus. civilizuotame pasaulyje neturėtų būti raikalinga kariuomenė. jeigu tai naudosime kaip rodiklį kad pažvelgti į valstybę ir nustatyti civilizuotumo lygį tai galima konstantuoti kad lietuva ritasi į kažkokią natistinę ESesininkų bedugnę
Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?