M. Ramašauskienė užaugino ekologišką pomidorą galiūną

2016-09-11, Indrė VAITKUVIENĖ

Macikų kaime gyvenanti 67-erių metų Marija Ramašauskienė užaugino neregėto dydžio pomidorą, kuris sveria net 1 300 gramų. Tokio dydžio pomidorai M. Ramašauskienės šiltnamyje užauga jau ne pirmus metus, tik prieš tai moteris nedrįso pasidžiaugti viešai.

Su M. Ramašauskiene pirmą kartą susipažinome prieš beveik penkerius metus. Tuomet rašėme, kaip jos višta padėjo itin didelį kiaušinį. Tritrynis kiaušinis svėrė net 125 gramus ir buvo didesnis nei kalakutės kiaušinis.

Dabar moteris mus pakvietė į svečius norėdama pasidžiaugti ir kitiems parodytį pomidorą-galiūną. Marija, kurios šiltnamyje - pilnos kekės įvairaus dydžio pomidorų ir baklažanų, nenaudoja jokių cheminių trąšų. „Šių pomidorų sėklų turiu dar nuo sovietmečio laikų. Aš juos visą laiką auginu iš savų sėklų. Ir matėte - nuostabūs pomidorai, didžiulės kekės, saldūs, geri. Ir iš to didžiulio pomidoro aš dabar išimsiu sėklas ir kitais metais vėl auginsiu“, - džiaugiasi ji, rodydama gausų pomidorų derlių.

Pasak Marijos, kad pomidorai gerai augtų, reikia prieš sėjant gerai apdoroti jų sėklas. Todėl sėklas pamerkia į kalio permanganato arba boro miltelių tirpalą ir palieka jas nakčiai mirkti. Paskui jas pasėja. Vėliau, atėjus laikui, persodina, o balandžio pabaigoje pomidorų daigus visada perkelia į šiltnamį. Ten žemė jau nuo rudens yra paruošta - sukompostuota. „Visa tai, ką išrauname ravėdami, dar ir iš tvarto paukščių mėšlo pridedame, rudenį sugrėbtus lapus nešame į šiltnamį. Ten perpūva, mes perkasame - ir viskas, pavasarį galima sodinti“, - pasakojo Marija.

Kai daržovės pradeda augti, laisto jas mielėmis. Nusiperka iš parduotuvės paprastų mielių. Įdeda jas į kibirą vandens, įmaišo šaukštą uogienės, kad geriau rūgtų. Kai parūgsta, litrą to raugo įpila į kibirą vandens ir laisto kas dvi savaites.

„Dar labai gerai yra laistyti dilgėlių raugu. Nežinau, kiek krepšių dilgelių pridedame į statinę su vandeniu, bet labai daug. Tada jos rūgsta, o kvapas koks baisus! Bet užtat trąša labai gera. Kai išrūgsta, į kibirą vandens įpilame litrą to raugo ir laistome visas daržoves“,- atskleidė tręšimo paslaptis Marija.

Dirbamą žemę, esančią tiek lauke, tiek šiltnamyje, šeimininkė uždengia nupjautos žolės paklote. Tai ir trąša, ir jokios žolės neželia - ravėti nereikia. Šią daržovių auginimo patirtį moteris sakė sukaupusi per visą savo gyvenimą. M. Ramašauskienė yra baigusi agronomiją. 18 metų dirbo Žemės ūkio valdyboje. Teigė, jog norint, kad daržovių derlius būtų geras ir gausus, žemė neturi būti rūgšti. O visą jos paviršių reikia mulčiuoti, kad mikroflora būtų geresnė.

Marija bulves antrus metus augina šiauduose. Padaro platesnę vagą kauptuku, pabarsto joje pelenų, nes jie, pasak pašnekovės, labai gera trąša, turinti kalio, magnio, azoto. Tada išdėlioja bulves ir storai apkloja šiaudais. Kai jos išdygsta, suspaudžia šiaudus ir dar daugiau jų uždeda.

„Galėsite atvažiuoti pavasarį. Pamatysite - bulvės gražiausios, o jau skanios ir, svarbiausia,  šiauduose užaugusios“,- džiaugėsi pašnekovė. Ir dar pridūrė, jog šiemet agurkų buvo tiek daug, kad nežinojo kur dėti. „Pažįstami kalbėjo, jog šiemet mažai tebuvo agurkų, o aš sakau - atvažiuokite pas mane, krepšiais duosiu, nes jau pavargau marinuoti“,- geros nuotaikos neslėpė M. Ramašauskienė.

 


Foto galerija

Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?