3 tonos žuvienės, cukrus su „anodija“ ir kosminiai mokesčiai prekybininkams

2016-09-10, Stasys BIELSKIS

Šeštadienį, rugsėjo 3-ąją, Šilutės mažųjų laivų uoste įvyko jau aštuntasis Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Suvažiavo geriausi žuvienės virimo meistrai bei komandos ne vien tik iš Lietuvos. Tarp jų buvo ir politikos meistrų, vis žadančių neva paskaninti mūsų visų gyvenimą...

Pirmoji, jau rugsėjo 1-ąją, įveikusi apie 3 tūkst. kilometrų į Žuvienės čempionatą septynių žmonių delegacija atvyko iš Alanijos kurortinio miesto (Turkija). Svečiai lankėsi Šilutės Hugo Šojaus muziejuje, kur muziejininkė-etnografė Indrė Skablauskaitė, pasipuošusi tautišku kostiumu ir rankose laikydama meškerę, šypsodamasi kvietė svečius pažvejoti. Išgaudę visas žuvis (iš pintinės!) svečiai skanavo kavos su cikorija ir lietuviškų blynelių.

Taip pat atvyko komandos iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos ir Rusijos. Devyniolika komandų buvo ne iš pamario krašto. Šiais metais ypač užderėto dzūkų - net 4 komandos atvyko iš Dzūkijos. Po dvi komandas Žuvienės virimo čempionate buvo iš Klaipėdos, Šilalės, Neringos, Jurbarko ir Lazdijų. O pat tituluočiausia - Elektrėnų „Elektrinio ungurio“ komanda, čempionate dalyvaujanti jau šeštąjį kartą. Ji yra tapusi ir čempione, ir prizininke, todėl jų žuvienės paskanauti tikrai buvo verta.

Taip pat negalėjo nedžiuginti ir rengėjų, ir dalyvių bei svečių komandų senbuvių išradingumas. Džiugu, kad į žuvienės šventę vis aktyviau įsijungia ir žvejybos įmonių asociacija „Lampetra“. Šiais metais visoms atvykusioms komandoms ji dovanojo po rūkytą karšio išklotinę, rūkyta žuvimi buvo vaišinami ir prie „Lampetros“ kiemelio atėję žiūrovai.

Daugybę vaišių turėjo ir Šilutės medikų komanda „Daktaras Aiskauda“. Ant gabalinio cukraus plytelės daktarytės užpurkšdavo „anodijos“ (eterio) ir juo vaišino visus šventės dalyvius. Siūlė jos ir visokių kitokių „lėkarstvų“, pagamintų iš tulžies, bičių pikio...

Na, o komandos „Šilutės socialdemokratai“ kiemelyje pats Seimo narys Artūras Skardžius tikrai nemažai eilutei svečių dalijo indelius su žemaitišku kastiniu, karšta su lupena išvirta bulve ir šviežio agurkėlio skiltele.

„Išlydint vasarą mes visi nusipelnėme geros, gardžios žuvienės lėkštės. Ką ten lėkštės! Mažiausiai 3-5 lėkščių, kol akys norės, o skrandis priimti galės. Šiemet varžėsi 44 komandos - tiek senbuvių, tiek naujokų. Šventėje nebuvo didžkukulių, vėdarų, šaltibarščių ir kitokio tautinio kulinarinio paveldo, užtat žuvienės išvirta beveik 3 tonos, tiksliau – 2 920 litrų. Ir ne bet kokios žuvienės, o geriausios iš geriausių“, - teigė Žuvienės virimo čempionato vyriausiasis šefas Marijus Budraitis.

Vidurdienį prasidėjo iškilmingas čempionato atidarymas, kurio metu prisistatė visos dalyvaujančios komandos. Gerą nuotaiką turėję žuvienės virėjai lipo į valtį ir žurnalistų buvo fotografuojami.

Politikai sveikino, ministras šaipėsi...

Tarptautinio žuvienės virimo čempionato pradžią paskelbęs Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis pasidžiaugė, jog panoro dalyvauti ir naujų komandų, sveikindamas visus dalyvius linkėjo, kad kiekviena žuvienė būtų kuo skanesnė. Už atvykimą į čempionatą jis dėkojo šilutiškių bendradarbiavimo partneriams iš Turkijos Alanijos miesto, Lenkijos Gdanski Pruszcz miesto, Ukrainos Tarutino rajono, Latvijos Saldus miesto, RF Kaliningrado srities Slavsko miesto administracijos atstovams.

„Noriu pasakyti, kad šiandien yra susirinkę ne tik partneriai iš užsienio, bet ir Seimo nariai, ministrai, viceministrai, patarėjai. Dėkoju jiems už parodytą dėmesį mūsų šventei. Tad, mielieji, ačiū, ir būkime kartu, pašvęskime, skanaukime, paragaukime žuvienės ir prisiminkime, kad tik Šilutėje vyksta tokie čempionatai“, - teigė meras.

Žuvienės virimo čempionato globėjas, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis kalbėjo: „Džiaugiuosi, kad atvykote į pačią gražiausią mūsų vietą – Šilutės uostą. Šiandien sutikau senų draugų, bet mačiau ir naujų veidų. Noriu visiems palinkėti, jog visgi išvirtume šiandien tris tūkstančius litrų žuvienės, ir kad po dvejų metų, kai rengsime jau dešimtąjį čempionatą, visi dalyviai nebetilptų šiame uoste ir reikėtų plėstis už jo ribų. Neskubėkite pasibaigus čempionatui išsiskirstyti, pasigrožėkite dar gražiu Šilutės gamtovaizdžiu, nuvykite į Rusnę, Kintus, kitas gražias vietas, nes šiame krašte tikrai yra į ką pažiūrėti“.

K. Komskis vadovavo žuvienės vertinimo komisijai.

Kai aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas prisipažino pirmą kartą čia dalyvaujantis sriubos virimo čempionate, žmonių minioje nuaidėjo garsus juokas su šūksniais: „Žuvienės, žuvienės, o ne sriubos...“. Tada ministras patikslino: „Gerai, gerai – reiškia, kad nesate abejingi, klausotės, ką kalbu. Norėjau pasakyti, kad esate vieninteliai, kurie verda žuvienę. Bet sriubą dabar verda visi - Prezidentė sriubą verda iš Oleko, prokurorai verda Masiulį, STT verda Gražulį su Miliumi. Tad – skanios žuvienės! Nes nuo anos sriubos tikrai jums gali ir galvą skaudėti, ir kiti virškinimo dalykai sutrikti. Aš jums tikrai pažadu, kad neateis čia staiga uniformuoti aplinkosaugininkai ir visos žuvies nekonfiskuos, tikiuosi, kad ji yra pagauta legaliai, tvarkingai, kadangi tai darote jau ne pirmą kartą“.

Pamario kraštas – žuvienės respublika

13 val. buvo duotas žuvienės virimo startas ir tuo pačiu metu prasidėjo ansamblio „Jonis“ bei legendinės „Nerijos“ solisto Vitalijaus Pauliuko koncertas.

Dėl pagrindinio Šilutės rajono savivaldybės mero įsteigto prizo – čempiono žiedo – prie žuvienės katilų susikovė patys geriausieji iš viso margo pasaulio. Matyt, toks simbolis – žiedas – pasirinktas neatsitiktinai. Juk netoli Šilutės esančiame Ventės rage žieduojami parskrendantys ir migruojantys paukščiai. O štai žuvienės virimo čempionatuose, kad geriausi meistrai niekur nedingtų ir visi žinotų jų kilmę, yra apdovanojami kaip tik tokiu unikaliu čempiono žiedu.

Šis renginys – tikras žuvienės festivalis po atviru dangumi su savomis taisyklėmis ir nenusakoma pakylėta dvasia. Veiksmas vyksta tiek katilų alėjoje, tiek scenoje. Katilų alėjoje skambėjo samčių muzika, o scenoje pasirodė skrabalų virtuozas Regimantas Šilinskas. Verdamos žuvienės kvapai padėjo atitrūkti nuo prasidėjusios rudens melancholijos.

Šilutėje, vandenų krašte, kur ypatingą vertę šalia žmogaus turi tiek paukštis, tiek ir žuvis, visi yra laukiami kaip geri seni bičiuliai, su kuriais prie žuvienės puodo galima praleisti marias laiko, nes jis čia neskaičiuojamas.

Šis renginys užgimė, išdygo ir suklestėjo pamario krašto žmonių širdyse kaip meilės vandens laikrodis. Čia nėra savų ir svetimų, tai atskira vienadienė žuvienės respublika, su puodų ir šaukštų parlamentu, kur kalba, diskutuoja, ragauja ir vėl diskutuoja kiekvienas šios respublikos pilietis nuo mažiausio iki didžiausio, nuo jauniausio iki vyriausio.

Prizų lietus...

Smagu, kad Šilutės rajono verslininkai ir šalies įmonės įsteigė gana daug įvairių prizų, kuriuos gavusios komandos, nors galbūt ir nepelniusios prizinių vietų, dar ilgai prisimins dalyvavimą žuvienės virimo čempionate.

Specialius prizus šiemet skyrė UAB „Egmina“, Nemuno deltos regioninio parko direkcija, UAB „Šilutės polderiai“, gėlių salonas „Raganė“, Šilutės turizmo informacijos centras, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos vandens tiekėjų asociacija ir kt.

Jų prizai atiteko ne šilutiškiams, bet iš toliau atvykusioms komandoms. Štai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija buvo įsteigusi prizą daugiausia žuvienės išvirusiai komandai. 300 litrų žuvienės išvirė absoliuti čempionė - komanda „Senosios Gėgės žvejai“. Jai skirtas prizas – pusantros valandos trukmės plaukiojimas laivu po Klaipėdos uostą.

Specialus Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Šepučio prizas (katilas sriubai ant laužo virti) įteiktas 1-ąją vietą tradicinės žuvienės kategorijoje užėmusiai komandai „Šilutės socialdemokratai“.

O skaniausią žuvies sriubą išvirusiai „Verdenos“ klubo komandai įteiktas specialus Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus prizas.

Geriausi apdovanojimai – tik saviems

Panašu, kad aštuntą kartą vykęs Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas Šilutėje pastaruosius trejus metus jau tapo valdžią savose rankose turinčių politinių jėgų atstovų pirmųjų vietų pasiskirstymu...

2014 metais Žuvienės virimo čempionate tradicinės žuvienės kategorijoje I vieta atiteko partijos „Tvarka ir teisingumas“ komandai „Šilutės ereliai“, o absoliučia nugalėtoja paskelbta taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ komanda, sudaryta iš moteriškių – „Erelių moterys“. 2015-aisiais žuvienės virimo čempiono žiedą meras V. Laurinaitis užmovė komandos „Šilutės ereliai 777“ virėjui Algimantui Svitkinui. Deja, tada vietoje plojimų pasigirdo minios švilpimas.

Praėjusį šeštadienį VIII žuvienės virimo čempionatas taip „vainikuotas“ savų (bendrapartiečių) apdovanojimu. Ta pati komanda antrą kartą negali būti apdovanojama, todėl šiemet absoliučia nugalėtoja paskelbta „tvarkiečių“ valdomų Pagėgių komanda „Senosios Gėgės žvejai“.

Prekybininkai skundėsi dideliais mokesčiais

Čempionato metu daugelio žmonių nuotaikos buvo geros. Tačiau ne visi čia linksmai šventė.  Netrūko dirbančiųjų. Prekybininkai skundėsi, kad perkančiųjų nebuvo daug, o mokesčius už tai, kad galėtų prekiauti tik kelias valandas šios šventės metu, teko sumokėti nemažus.

„Už kelias valandas sumokėjome 50 eurų. Kituose renginiuose tenka taip pat mokėti. Kainos būna įvairios – ir 7, ir 20 eurų. Jūros šventėje Klaipėdoje už tris dienas mokėjome 138 eurus. Ten prekiavome nuo ryto iki nakties. Šilutėje labai brangu“, - piktinosi gargždiškė Vanda Stalmokienė. Ji visiems siūlė įsigyti įvairiausių pyragų ir kitokių kepinių.

Savo rankų darbais – įvairiausiais nėriniais - prekiavo klaipėdietė Gintarė Škutaitė. Ji už vietą sumokėjo 20 eurų. „Kai reikia pačiam pagaminti prekes, pinigai būna labai vertingi. Tada 20 eurų yra tikrai nemažai, o ypač pavertus juos į litus“, - teigė jauna moteris.

Įvairiausių saldainių, sausainių kvietė įsigyti svečias iš Panevėžio Virmantas Petkevičius. Už vietą sumokėjo 90 eurų. „Anksčiau taip nebūdavo. Mokėdavome 10 ar 15 litų. Absurdas. Kitur nuvažiuoji, prašo net po 200 eurų, ir dar būti rėmėju - duoti 100 eurų. Vyks „Panevėžio dienos“. Jau sumokėjau 200 eurų, bet prekiausiu tris dienas. Tokios kainos – kosminės. Verslininkas nelabai turi iš ko rinktis, jam reikia dirbti, kad išgyventų. Kainuoja kelionės į Latviją, kur prisiperku prekių. Dar reikia atvažiuoti į šventes. Viskas kainuoja. Kai paskaičiuoji, kartais lieka tik batonui“, - dėstė pašnekovas.

Prekybą Žuvienės virimo čempionato metu administruoja Šilutės mažųjų laivų uostas. Su jo vadovu Rimgaudu Višinsku susisiekti nepavyko. Todėl liko neaišku, kodėl yra tokie mokesčiai.

Dėl Žuvienės čempionato – ekskursijos į... Klaipėdą

Renginio organizatorius Marijus Budraitis sakė, kad ar šventė pavyko, ar ne, spręsti ne organizatoriams. „Mano akimis, atrodo viskas normaliai. Pats geriausias rodiklis – publika. Žuvienės virimo čempionatas renka anšlaginius būrius žmonių. Ar nors į vieną miesto šventę buvo atvykę šalies televizijų, „panoramų“ atstovai, kurie nemokamai parengia reportažus? Akivaizdu, kad Lietuvai ši šventė įdomi. Jei grįžta senbuvių komandos ir atsiranda vis naujų, tai rodo čempionato svorį“, - teigė M. Budraitis. Jį nustebino žinia, jog net Kauno kelionių agentūros rengia vienos dienos keliones į Mažąją Lietuvą. Tokių ekskursijų metu žmonės vyksta į Klaipėdą, kur apsilanko Anikės aikštėje, Klaipėdos uoste, o paskui visi skuba į pamarį – į Žuvienės virimo čempionatą. Kelionė baigiasi Rusnės saloje.

M. Budraičio manymu, jei prekybininkams šventė nebūtų pelninga, jie čia tikrai negrįžtų. Jau dabar sprendžiamas klausimas, kaip reikės komandas, prekybininkus sutalpinti dešimtajame – jubiliejiniame - čempionate, kurio metu ir čempionams ketinama leisti virti žuvienę ant specialių pakylų. Jie varžytųsi dėl dešimtmečio čempiono vardo ir kelionės į Japoniją.

Pašnekovas įsitikinęs, kad Žuvienės čempionatas yra prezentacinis pamario krašto renginys. „Kai pradėjome organizuoti prieš aštuonerius metus, tikrai negalvojau, kad jis išaugs į tokio lygio renginį“, - atviravo organizatorius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus S. Šepučio duomenimis, šiemet Žuvienės virimo čempionatui ji skyrė 2 500 eurų. Pernai ši suma buvo žymiai didesnė – 7 240 eurų.

Tiesa, šiais metais Šilutės miesto šventei buvo skirta 15 000 eurų, o praėjusiais metais – 13 786 eurai.

Žuvies sriubos virimo nugalėtojai:

1 vieta – Lauko teniso klubas „Verdena“ (Šilutė);

2 vieta – Bendruomenė „Traksėdžių viltis“ (Šilutės r.);

3 vieta – „Šyšos lynai“ (UAB „Šilutės būstas“).

Tradicinės žuvienės virimo nugalėtojai:

1 vieta – „Šilutės socialdemokratai“;

2 vieta – „Daktaras Aiskauda“ (Šilutės regioninė ligoninė);

3 vieta – „Kobinys“ (Mažeikiai).

Absoliutus čempionas - „Senosios Gėgės žvejai“ (Pagėgiai).

Čempiono žiedas atiteko „Senosios Gėgės žvejų“ komandos virėjui, Stoniškių seniūno pavaduotojui Gintautui Stančaičiui.


Foto galerija

Straipsnio komentarai

rusniškis2016-09-13
Atspalvis šventės nikoks...Sako renka anšlagus .Taip , tautiečiai pamilę pačią šventę , bet jos dalyvių vertinimai , politikos kišimas ,labai prastina nuotaiką. Manau , šventė su minimaliai politikos ,objektyviu vertinimu, galėtų vykti ,tik pačių Šilutės ir jų svečių , rėmėjų ,verslo iniciatyva. Negražu ,kai politinės (valdančiosios) partijos darosi sau reklamą , kurioje maža vietos pačių gyventojų iniciatyvai. UŽ ŠVENTĘ BE POLITIKOS !!! Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?