Žolinių regata – 2018

2018-08-24, Aidas Liugas
Regatos vaizdai.
Regatos vaizdai.
Kuršių marios rugpjūčio 18 dieną pasipuošė ryškiaspalvėmis burėmis – vyko Kintų buriuotojų mėgėjų klubo „Marių burės“ tradicinė Žolinių regata, kurioje dalyvavo 17 burinių laivų ir apie 70 dalyvių. Regatos tikslas – populiarinti buriavimą, įtraukti šeimas bei draugus. Jauniausiai regatos dalyvei Olgai, kuri įveikė distanciją su savo šeima, nėra net dviejų metukų. Vyriausiam senjorui, kapitonui Algimantui Blinstrubui – 83 metai.

Oras papuolė permainingas. Prognozės žadėjo lengvą vėjelį, bet regatos dalyvius marios pasitiko pasišiaušusiomis bangų keteromis. Pūtė 7-8 m/s vakaris. Dangus ties Nidos kopomis patamsėjo ir netrukus su dar sustiprėjusiu vėju atlėkė lietaus debesys. Iš varžybų teko pasitraukti lengviausiai, atvirai burvaltei „Kentauriukas“, kurios neaukštus bortus užliejo vanduo. Likę regatos dalyviai draugiška vorele nulingavo link Preilos. Lietus liovėsi, pasirodė saulutė. Ties Nida, apėjus paskutinį distancijos ženklą ir jachtoms pasipuošus ryškiaspalvėmis pavėjinėmis burėmis, jau maksimaliu 6-7 mazgų greičiu dalyviai nulėkė finišo link. Jis tradiciškai būna prie Ventės rago „35” farvaterio išsiskyrimo boja, buriuotojų  vadinama „Pilypu“. Ten jau laukė teisėjų kateris.

Pirmoji finišavo šiauliečių įgula su jachta „Dragonfly“. Netrukus už jų pasirodė net trys šilutiškių įgulos. Tiesa, 30 sekundžių anksčiau spėjo finišuoti ir II vietą užėmė jachta „Bambina“, vedama kapitono Dovydo Stungurio. III vietą užėmė jachta „Artezija“ (kapitonas Tautvydas Sigizmondas). Ketvirta atplaukė ir I vietą mažesnių laivų grupėje užėmė jachta „Curious“.

Sugrįžus į Minijos jachtų uostą, laukė apdovanojimai, gražiausios žolinių puokštės rinkimai, gitara linksmino Girėnas ir Svajūnas, o projektoriaus ekrane buvo galima stebėti ką tik pasibaigusių varžybų nuotraukas. Dar ilgai šurmuliavo jachtų elinge vakaronė, įspūdžiais dalinosi iš visos Lietuvos suvažiavę regatos dalyviai. Kai kam tai buvo tik pirmas prisilietimas prie vėjo ir vandens stichijos – burlaivių sporto.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?