Lietuvoje parduodamos šviežios daržovės – saugios ir kokybiškos

2020-05-05, VMVT informacija

Prekyboje daugėjant ankstyvųjų šiltnamiuose užaugintų daržovių, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino, ar šios rinkai tiekiamos šviežios daržovės yra saugios vartoti. Didžiausias dėmesys skirtas galimos taršos pesticidais tyrimams.

VMVT inspektoriai balandžio 7–14 d. patikrino 120 tonų prekybos vietose pirkėjams siūlomų įvairių daržovių: agurkų – 71 t, pomidorų – 40 t, ridikėlių – 8 t ir salotų – 1 t. Tikrintos tiek Lietuvoje užaugintos, tiek iš kitų šalių (Lenkijos, Ispanijos, Graikijos, Estijos, Nyderlandų, Italijos, Belgijos) atvežtos šviežios daržovės.

Daržovių mėginiai tyrimams buvo atrinkti iš Lietuvos šiltnamių (UAB „Kietaviškių gausa“, UAB „Agrošiltnamiai“, UAB „Pagirių šiltnamiai“, UAB „Evaldo daržovės“) ir 12-os skirtingų didžiųjų didmeninės prekybos įmonių (UAB „Litbana“, UAB „Maxima LT“, UAB „Augma“, UAB „Citma“, UAB „Palink“, UAB „Sanitex“, UAB „Lidl Lietuva“ ir kt.).

Šią savaitę gavus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijoje atliktų tyrimų rezultatus, patvirtinta, kad nei viename iš ištirtų 43 mėginių nenustatyta taršos pesticidų likučiais. Net 37 mėginiuose nebuvo aptikta jokių pesticidų likučių, dar 6 daržovių mėginiuose nustatyti pesticidų likučių pėdsakai neviršijo leistinų normų.

Pesticidai – natūralios ar chemiškai susintetintos medžiagos, skirtos kovoti su kenkėjais, ligomis, piktžolėmis bei apsaugoti augalinius maisto produktus juos sandėliuojant, transportuojant. Didesni jų kiekiai maisto produktuose gali pakenkti žmonių sveikatai, todėl pesticidų likučių kontrolę VMVT vykdo nuolat, tiriamas įvairus produktų spektras: daržovės, vaisiai, uogos, grūdinės kultūros ir kt.

Šiuo metu NMVRVI laboratorijoje taikomi tyrimų metodai viename mėginyje leidžia aptikti iki 400 skirtingų pesticidų. Pavyzdžiui, praėjusiais metais, vykdant vaisių ir daržovių kontrolę dėl pesticidų likučių, viršijimai nustatyti 13-oje tirtų mėginių – raudonuosiuose greipfrutuose iš Turkijos, petražolėse iš Gruzijos, apelsinuose iš Egipto, špinatuose iš Italijos, krapuose iš Lietuvos (2 mėginiuose), slyvose iš Moldovos ir Lietuvos, pekino kopūstuose iš Lenkijos, mandarinuose ir greipfrutuose iš Pietų Afrikos Respublikos, ilgavaisiuose agurkuose iš Graikijos, taip pat 4 mėginiuose buvo nustatyti pesticido glifosato likučių viršijimai – grikių kruopose iš Lietuvos (2 mėginiuose), Lenkijos ir Ukrainos.

Nustačius atvejus, kuomet bent vieno pesticido likučiai produkte viršija nustatytus didžiausius leistinus kiekius, nedelsiant uždraudžiama tokio maisto produkto siuntos realizacija, produktai sunaikinami specializuotose įmonėse.

Vartotojai, rinkdamiesi daržoves ir vaisius, turėtų atkreipti dėmesį ir į jų kokybę. Jai Europos Sąjungoje keliami griežti reikalavimai. Prekyboje esančios daržovės ir vaisiai turi būti neapgedę, švarūs, be puvinio ir jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad ženklinimo etiketėje būtų nurodyta daržovių ar vaisių kilmės šalis.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar Lietuvoje reikėtų uždaryti rusakalbių mokyklas?