Daugelio pamėgti mėsos konservai – ką reikėtų žinoti ir gamintojui, ir vartotojui?

2020-06-01, VMVT informacija
Kasmet nustatoma prekybos mėsos, žuvies, žvėrienos konservais atvejų, kurie buvo pagaminti nepatvirtintose maisto gamybos vietose.
Kasmet nustatoma prekybos mėsos, žuvies, žvėrienos konservais atvejų, kurie buvo pagaminti nepatvirtintose maisto gamybos vietose.
Lietuvoje pastaruoju metu daugėja gaminančių mėsos konservus, paruoštus tiesioginiam vartojimui. Tuo labiau, kad šis ilgo tinkamumo vartoti termino maisto produktas nereikalauja ypatingų laikymo ar transportavimo sąlygų, be to, puikiai tinka skubantiems ar iškylaujantiems gamtoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) konservuotų mėsos produktų gamybai nedideliais kiekiais taiko supaprastintus reikalavimus patalpoms ir jų įrengimui. Pavyzdžiui, žaliavų saugojimas, sūdymas ar įdaro paruošimas galimas toje pačioje patalpoje, nereikalingos atskiros durys produktams išvežti, persirengimo patalpose nėra būtina įrengti dušo ir tualeto, patalpų įrengimui galima naudoti medieną, ta pati įranga gali būti naudojama rankoms ir tarai plauti, jei tai nekelia rizikos mėsos produktų saugai. Tiesa, tokie palengvinimai taikomi mažiesiems mėsos konservų gamintojams, per savaitę pagaminantiems ir vietinei rinkai jų patiekiantiems iki 500 kg.

Maisto saugos specialistai primena, kad visi, norintys gaminti ir parduoti vartotojams konservus, pirmiausia turi gauti maisto tvarkymo patalpoms suteikiamą patvirtinimą. Tą padaryti galima greitai ir nesudėtingai, prašymai dėl veiklos registracijos priimami ir nuotoliniu būdu, atitinkamam VMVT departamentui pateikiant reikiamus dokumentus.

Nors maisto konservavimas yra puiki galimybė perdirbti perteklinę užaugintą produkciją, sumedžiotą ar sužvejotą laimikį, namų ūkio sąlygomis pagamintus konservus tiekti į rinką yra draudžiama. Namų sąlygomis konservai dažniausiai gaminami pagal asmeninį supratimą, o ne pagal patvirtintas ir maisto sauga pagrįstas technologines instrukcijas.

VMVT, atlikdama internetinės prekybos kontrolę, kasmet nustato prekybos ir pardavimo mėsos, žuvies, žvėrienos konservais atvejų, kurie buvo pagaminti nepatvirtintose maisto gamybos vietose. 2019 m. VMVT inspektoriai atliko 1 022 patikrinimus, kurių metu nustatyti pažeidimai sudarė 21 proc. 117 prekiautojų maisto produktais neturėjo VMVT išduoto leidimo vykdomai veiklai, 50 prekiautojų savo internetiniame skelbime nebuvo nurodę leidimo vykdyti veiklą numerio, 37 atvejais prekiautojai nepilnai arba neteisingai pateikė ženklinimo informaciją vartotojui, kiti teisės aktų pažeidimai buvo dėl higienos, darbuotojų dokumentų, maisto produktų kokybės, savikontrolės, vartotojus klaidinusių skelbimų ir pan. VMVT identifikavus prekiautojus ir su jais susisiekus, nemažai skelbimų iš portalų buvo pašalinta, 18 prekiautojų  įteisino savo veiklą.

VMVT perspėja, kad netinkamai ruošiant konservus, juose gali daugintis bakterijos, gaminančios mirtinus toksinus. Suvalgęs tokių konservų žmogus gali apsinuodyti, o tai gali baigtis net mirtimi. Todėl rekomenduojama žaliavas konservų gamybai rinktis tik iš patvirtintų ir patikimų tiekėjų.

Mažmeninės prekybos taisyklės įpareigoja pardavėją prieš parduodant maisto produktus vartotojui pagal nuotolines sutartis ar ne prekybos patalpose sudaromas sutartis, nurodyti savo, kaip registruoto ir (ar) patvirtinto maisto tvarkymo subjekto, numerį.

Atkreipiame dėmesį, kad tiekėjų į rinką skelbime nenurodant VMVT maisto tvarkymui suteikto numerio, vartotojas negali įsitikinti veiklos legalumu bei maisto saugos ir higienos reikalavimų laikymosi jį gaminant. Nepatvirtinta ar neregistruota maisto tvarkymo veikla yra nelegali, užtraukianti administracinę atsakomybę.

Asmeniniams poreikiams gaminantys konservus taip pat privalo laikytis saugios gamybos principų, naudoti žaliavas, įsigytas iš registruotų įmonių, rinktis maistui tinkamas konservų dėžutes, tinkamą žaliavą, gamybos procesas turi užtikrinti bakterijų ar jų sporų sunaikinimą kontroliuojant terminio apdorojimo laiką ir temperatūrą, slėgį. Prieš vartojimą rekomenduojama patikrinti, ar nedeformuota konservų tara, nepakelti konservų dangteliai.

Vartotojams konservus rekomenduojama pirkti tik pagamintus patvirtintose įmonėse, kuriose vykdoma oficiali kontrolė ir gamintojas pagal teisės aktus atsako už produkto saugą bei kokybę. Prieš įsigyjant mėsos konservus, prekybos vietose svarbu juos apžiūrėti, patikrinti, ar pakuotė nėra pažeista, ar ženklinimo etiketėje suteikta visa būtinoji informacija: t. y. pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios laikymo sąlygos, maistingumo deklaracija, gamintojo arba pardavėjo pavadinimas, adresas ir gamintojo identifikacinis numeris. 

Perkantiems internetu, vertėtų žinoti, kad elektroninės parduotuvės privalo turėti unikalų interneto adresą ir svetainę, yra įtrauktos į VMVT registrą ir kontroliuojamos.

Įsigydami konservų iš nelegalių prekiautojų, vartotojai rizikuoja nusipirkti nekokybiškų ir nesaugių produktų ir taip pat netenka teisės reikšti pretenzijų dėl netinkamos kokybės ar sveikatos sutrikimų bei reikalauti teisės aktais numatytų kompensacijų.

Konsultacijas dėl konservų gamybos veiklos įregistravimo, taip pat ir kitais verslui aktualiais klausimais VMVT specialistai visuomet pasiruošę suteikti el. paštu 

klausimai@vmvt.lt, nemokamu telefonu 8 800 40 403, užpildant formą internete arba kreipiantis į VMVT departamentus telefonu.


Straipsnio komentarai

..2020-06-01
matot čia ir yra kažkokių sunumeruotų kabinetų sunumeruotas karas kuris yra lygus taikai. Viskas kas buvo pražuvo vardan "tos" lietuvos. Pamojavus galingomis pentagono plunksomis tai kas skaitėsi priešais ir su kuo buvo kariaujama dabar pasidarė taika, draugai ir sąjungininkai. Matyt atsikraustė švogerių kaimenė su sparnuotais trojos arkliais. Nedarykit klaidos su giminystės ryšiais. Pas kryžiuočius visi broliai ir visi seserys. Pas juos nėra tėvo. Jis tupi kažkur danguje. Nors gal toks tėvo vardas "danguje"? Dabar mėsos konservų gamyba galima bus užsiimti visokiems gyvulių ūkio ir dievų miško medžiotojams kad ir romos taborų patvoriuose. Gali būti kad čia netiesiogiai "įteisinamas" dar vienas žmonių palaikų utilizavimo metodas, kur atvejo vadybininkams atrišamos rankos ir duodama daugiau laisvės kad užsiminėti "soylent green" žuvėjų krašto žuvienių virimu iš žuvėjų mėsos. Nu jeigu kariaujama kažkokiose "įdomiose" sistemose, kur jūs nuteisiamas taip kad nebesiskaitote kaip žmogus. Iš jūsų atima kryžiuočiai žmogaus teises. Tada jus galima ir į konservus sukišti ir sušerti kitiems gyvuliams. Ką reiškia "dievų miškas". Paimkit pavyždžiui daktarų grupuotės nekilnojamo turto vystymą kaip "nedidelį" pavyzdį. Matot giraitėje įsikūrę ne tik "pačiupinėjamų" šovinių gamykla, bet ir nematomų atominių bombų arsenalas - jehovos liudininkų centrinis štabas, kurie save ir skaito kaip vykdančius dievo valią (talibanas) ir giraitėje visos naujos gatvės giraitėje suvadintos medžių vardais: eglių g, klevų g, drebulių g, tt.. tarsi tai būtų dievų miškas. Tokių "miškingų" gatvių yra kiekviename lietuvos mieste. Giraitė tai ne miškas ir ne giria, bet matot įdomybę? "giria" tai yra ir visiškai kitoks žodis, kurį kryžiuočiai naudoja kaip kardą su kuriuo ir muša ir rėkia. Kalbu apie pagyrūnus, pagyras, girimus, asmenybės kultą, tt.
Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?