Kaimynų virtuvės paslaptys

2021-07-27, Pranešimas spaudai

Atvykdami į kokią nors užsienio šalį bent šiek tiek susipažįstame su jos vyraujančiu tradiciniu maistu. Nors Latvija yra visai čia pat, tačiau daugelis dalykų skiriasi. Vienas iš tokių yra virtuvė. Latvijoje dominuoja tiek tradicinės, tiek modernios virtuvės maistas, todėl atvykusiems rekomenduojama paragauti skirtingų potyrių. 

Kuo ypatingas latviškas maistas?

Latvijos virtuvės maistas skiriasi, bet skonis yra artimas mūsiškiams - tradiciniai patiekalai yra sotūs ir riebūs bei juose nėra naudojami aštrūs prieskoniai. Tokio tipo maistui galėjo turėti įtakos šaltos ir ilgos žiemos, kurių metų reikėdavo sušildyti kūnus, todėl tekdavo stipriai pasimaitinti. 

Tarp latvių maisto galima atrasti bulvinius ar mėsos patiekalus (netrūksta ir pieno produktų). Latvijoje didelį dėmesį skiriama žuviai, ypač toms, kurios yra pagaunamos Baltijos jūroje. Vienas iš tradicinių patiekalų yra silkė, kuri patiekiama su bulvėmis ir grietine. Keliaudami į Latviją ir norėdami paragauti tradicinių patiekalų, būtinai užsukite ten, kur yra patiekiama duonos sriuba su įvairiausiais užkandžiais, kurie padengti kanapių mase. Nepraleiskite progos paragauti ir kiaušinių, kurie yra įdaryti su kumpiu arba silke bei jų tradicinių salotų, kurioje taip pat yra silkės.
Jeigu turite kalbos barjerą ir bijote, kad atostogaudami negalėsite susišnekėti, nesijaudinkite, jums gali padėti vertėjas, kuris geba akimirksniu versti į latvių kalbą! Su vietiniais susišnekėsite greitai bei patys neturėsite nejaukių akimirkų.

Modernioji virtuvė - kitaip!

Latviai gali didžiuotis ne tik savo skaniais ir sočiais tradiciniais patiekalais, bet ir gabumu eilinius produktus paversti į skirtingus skonius turinčius patiekalus. Vieni iš Latvijos populiariausių restoranų yra tie, kurie tiekia sūdytą ėrieną su marinuotais rabarbarais ir ožkų sūrį su svarainių cukatomis. Šių restoranų tikslas, kad į tradicinius latviškus patiekalus pažvelgtumėte kitu kampu. Jie maišo įvairiausius skonius turinčius produktus t.y. rūkytą žuvį, kiaušinius, duoną ir kt. Atrodo keistai, tačiau tokiu būdu yra išgaunami patiekalai, kurie verčia apsilaižyti pirštus!

Latviją galima atrasti ir Lietuvoje

Lietuvoje vis populiarėja restoranai, kuriuose yra patiekiamas maistas praturtintas skirtingų šalių skoniais. Ne išimtis yra ir latviška virtuvė, kurią galima atrasti skirtinguose Lietuvos restoranuose. Taip pat Lietuvos restoranuose vyksta latviškos virtuvės dienos (dažniausiai pavasarį). Tomis dienomis apsilankę restorane galite rasti pilną meniu, kuris skirtas latviškai virtuvei. Meniu galite rasti kreminę moliūgų sriubą, triušieną, kuri yra marinuota erškėtrožėse, beržų sulos marinatą, šaltalankių ledų bei begales skirtingų skonių. Tokio tipo restoranai ypatingai kviečia tuos, kurie mėgsta skirtingo tipo patiekalus arba tokius žmones, kurie dar nei karto nėra ragavę kitokio tipo patiekalų. Šie Lietuvoje esantys restoranai yra puiki galimybė tiems, kurie dėl skirtingų priežasčių negali keliauti į užsienio šalis bei mėgautis joje sukurtais dalykais. 

Daugiau: virtuvės baldų gamyba


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar Lietuvoje reikėtų uždaryti rusakalbių mokyklas?