Jaunimo žygis „Atrask Mažąją Lietuvą 2015“

2015-08-10, Šilutės kultūros ir pramogų centras

Rugpjūčio 1 d., įgyvendinant projektą Jaunimo žygis „Atrask Mažąją Lietuvą 2015“, būrys keliautojų patraukė Šilutės rajono keliais tyrinėti senojo krašto paveldo.

Renkantis žygio dieną, sunku nuspėti, kokia bus toji diena – kupina naujų nuotykių, ieškojimų, atradimų bei patyrimų ar tiesiog ėjimas link savojo tikslo. Šis žygis mums įėjo į istoriją kaip ir ta diena, kuri Lietuvos istorijoje žymi vieną svarbiausių įvykių – 1945 m. įvykusi Potsdamo konferencija, kurios nutarimu Karaliaučiaus kraštas (dabartinė Kaliningrado sritis) perduotas Sovietų Sąjungai.

Taigi mes – devyni nuotykių ieškotojai buvome pasirengę išnarplioti visus istoriškai Karaliaučiaus kraštui svarbius kampelius. Išsiaiškinti, kas dar išlikę iš anų laikų, bei ką dar galime atrasti naujai. Einant vis gilyn į Karaliaučiaus kraštą, atrodė, kad laikas suniokojo viską ir viskas, kas liko – tai tik pievos ir miškai. Nepaisant to, mes tikrai nepasidavėmė ir atradome tai, kas atrodė jau seniai pamiršta! Mes išvydome vis dar išlikusius Mažosios Lietuvos ir Didžiosios Lietuvos gamtinius sienos fragmentus. Einant toliau link Žemaičių  Naumiesčio miestelio pamatėme sodybas, kurios išsiskyrė savo architektūros stiliais, fasadų stilistika, iš kurių galėjome suprasti, kad dabar atsiduriame Didžiojoje Lietuvoje. Nors kaimai dabar ištuštėję, juose galima pamatyti tik keletą vis dar apgyvendintų sodybų, viena nuo kitos nutolusių per kelis šimtus metrų, tačiau vis dar galėjome jausti to meto išlikusią dvasią, kuri žavėjo savo nepaprasta ramuma.

Ar ne gražus tas Pamario kraštas, apipintas savo istorijomis?

Jeigu norite pakeliauti, atrasti dar neatrastas Pamario krašto vietas, kviečiame prisijungti prie artėjančio žygio jau Žolinių savaitgalį! Šeštadienį, rugpjūčio 15 d. žygio startas 10 val. traukinių stotyje.

Registracija bei detalesnė informacija el. paštu: viktorasgailius@gmail.com

 


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar Lietuvoje reikėtų uždaryti rusakalbių mokyklas?