Parašė vieną mokslinį tiriamąjį darbą, galvoja apie kitą

2015-08-16, Stasys BIELSKIS
Pagėgių pasienio veterinarijos poste dirbanti jauna specialistė Viktorija Čepliauskytė.
Pagėgių pasienio veterinarijos poste dirbanti jauna specialistė Viktorija Čepliauskytė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pagėgių pasienio veterinarijos poste neseniai pradėjo dirbti jauna specialistė Viktorija Čepliauskytė. Pasak šios įstaigos vedėjo Zenono Komskio, tai darbšti, kruopščiai savo darbą atliekanti mergina.

V. Čepliauskytė „Šilokarčemos“ korespondentui sakė, jog veterinarinės maisto saugos profesiją pasirinko todėl, kad tai buvo įdomi ir viena iš naujesnių specialybių.

„Ši profesija yra gana paklausi, - pasakojo V. Čeplauskytė. – O kad paklausi, įsitikinau dirbdama pagal specialybę Vilkyškių pieninės laboratorijoje. Šiuo metu jau esu baigusi mokslus Kauno kolegijoje, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos fakultete pabaigiau išlyginamąsias studijas, šią vasarą įstojau į magistrantūrą. Teko nemokama vieta, nes pagal reitingą ir motyvacinį pokalbį buvau viena pirmųjų, siekiančių stoti į nemokamas studijas. Mokysiuosi dvejus metus, vieną-du kartus per savaitę reikės nuvažiuoti į paskaitas, visas kitas laikas – magistrinio darbo rašymas. Galėsiu dirbti, o po darbo valandų rašyti magistrinį darbą. Aišku, noriu pasirinkti mokslinį tiriamąjį darbą, įdomesne tema“.

V. Čepliauskytė mokslinį tiriamąjį darbą parašė ir mokydamasi Kauno kolegijoje. Jis pavyko puikiai, buvo išspausdintas kolegijos leidinyje. Tai buvo mokslinis tiriamasis darbas apie džiovintų česnakų panaudojimą grietinėje.

„Ištyriau visus juslinius ir kokybinius rodiklius, - prisiminė V. Čepliauskytė. – Visa tyrimo esmė – kaip pasikeičia grietinės savybės. Po degustacijos tai visiems labai patiko. Ta grietinė buvo trijų rūšių – į vieną buvo dedamas vienas procentas koncentruotų džiovintų česnakų, į kitas – du ir trys procentai česnakų. Degustacijos metu nustatėme, kuris produktas vartotojams atrodo geresnis. Taip pat ištyrėme kokybinius rodiklius – drėgmę, kaloringumą. Aišku, kalorijų buvo daugiau ten, kur buvo česnakų įdėta daugiau. Tyrėme ir rūgštingumo, mikrobiologinius rodiklius – kaip keičiasi grietinė laikymo metu, ar nepadaugėja mikroorganizmų. Rezultatas buvo toks, kad vartotojams labiausiai patiko grietinė su dviem procentais česnakų priedu. Grietinė buvo 30 proc. riebumo. Tokios grietinės laikymo terminas dėl česnake esančių funkcionaliųjų priedų ir konservuojančių savybių žymiai pailgėjo. Juk česnakus naudojame ir konservuodami mėsos produktus. Pelėsis ir kitos medžiagos tokioje grietinėje vėliau atsirado. Tuo pačiu metu atlikau tyrimą ir su tokia pat paprasta grietine be jokių priedų. Rezultatas toks, kad grietinės su česnaku skonis ilgesnį laiką liko nepakitęs, ji nesusisluoksniavo“.

Dabar V. Čepliauskytė žada pasirinkti kokį nors tiriamąjį darbą pieno srityje, nes apie jį turi daugiausia žinių. Galbūt išanalizuos kokį nors pieno produktą, gal kurs naują pieno produkto technologiją, sugalvos įdėti kokį nors naują ingredientą. Sąlygos tokiam darbui bus neblogos, nes Pagėgių veterinarijos poste yra laboratorija, kuria ji galės pasinaudoti.


Foto galerija

Pagėgių pasienio veterinarijos poste dirbanti jauna specialistė Viktorija Čepliauskytė.

Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!