„Pamario žuvėjų giliukiai“ – mėgstamiausias kulinarinis produktas Lietuvoje

2015-11-25, Stasys BIELSKIS
Šilutės turizmo informacijos centro (iš kairės) turizmo vadybininkė Viktorija Paičiūtė, direktorė Rasa Kmitienė ir finansininkė Aušra Sudeikienė su iš Vilniaus parsivežtais liudijimais, kad šilutiškių kulinarinis produktas įvertintas 6-aja vieta bei tapo populiariausiu šalyje.
Šilutės turizmo informacijos centro (iš kairės) turizmo vadybininkė Viktorija Paičiūtė, direktorė Rasa Kmitienė ir finansininkė Aušra Sudeikienė su iš Vilniaus parsivežtais liudijimais, kad šilutiškių kulinarinis produktas įvertintas 6-aja vieta bei tapo populiariausiu šalyje.
Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19-ąją triumfavo šakotis, kuriam vertinimo komisija skyrė pirmąją vietą. Iš 16-os kulinarinių projektų nominuota 10 geriausiųjų, tarp pastarųjų šilutiškis „Pamario žuvėjų giliukiai“ – 6-oje vietoje. Džiugu, kad šis projektas surinko daugiausia gyventojų simpatijų -  už jį socialiniame tinkle „Facebook“ balsavo 1 176 šalies gyventojai.

Šilutės turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė lapkričio 20-ąją „Šilokarčemos“ žurnalistui parodė Valstybiniame turizmo departamente gautus įvertinimus - už 6-ąją vietą iškovojusį šilutiškių kulinarinį produktą „Pamario žuvėjų giliukiai“ ir už tai, kad jis tapo populiariausiu tarp šalies gyventojų.

R. Kmitienė sakė, jog daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kasmet Europos šalys išrenka po vieną įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė gastronomija.

Lietuvoje virtuvės vizitine kortele šiemet tituluojamas šakotis jau gruodžio viduryje bus pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais projektais.

Pamatyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto galima Jaskonių kaime, už 4 kilometrų nuo Druskininkų. Ten veikia ir vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis.

Apdovanojimų ceremonijoje lapkričio 19-ąją Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė teigė, jog kulinarinis turizmas yra sparčiai populiarėjanti turizmo niša, tad šių metu tema aktuali ir svarbi visam šalies turizmo sektoriui. EDEN projektas tapo puikia galimybe garsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek kviečiant svečius iš užsienio.

Konkursui buvo pristatyta 16 kulinarinių projektų iš įvairių Lietuvos vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija. Paraiškas konkursui galėjo teikti netradicinės vietovės, veikiančios arba teikiančios gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai dvejus metus ir siūlančios autentišką turistinę gastronominę patirtį, naudojančios vietos žaliavas. Turistinėje vietovėje pagal konkurso kriterijus turėjo būti užtikrintas vietos savivaldos ar bendruomenės bendradarbiavimas ir įsitraukimas į gastronominio produkto populiarinimą. Turistinė vietovė turi bendradarbiauti ir su kelionių agentūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis, atitikti kitus konkurso kriterijus.

Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“, kuris surinko 1 176 žmonių balsus.

„Projektą pavadinome „Pamario žuvėjų giliukiai“, kurį išvertus iš šišioniškių į lietuvių kalbą reiškia „Pamario žvejų laimikiai“, - pasakojo R. Kmitienė. – Mes šiuo projektu kvietėme tiek projekto komisijos narius, tiek kviesime nuo šiol į edukacinę kelionę, kviesime tapti savotiškais žuviejais arba žvejais mūsų pamario krašte, ir susigauti tą žuvį, kokios jie labiausiai nori. Tais giliukiais-laimikiais tampa ir pramogos rajone, ir kulinarinis paveldas maitinimo įstaigose, ir pažintinės kelionės, kurių metu mes sužinome ir istorijos, ir įvairių kitų paslapčių, tarp jų – legendas bei sakmes apie rajoną. Taip pat unikalūs ir nuostabūs vaizdai, kuriuos galime pamatyti šiame krašte, bei, aišku, ir istorinės žinios, kurios susijusios su Šilutės rajono kultūriniu bei istoriniu paveldu. Šitaip po tais trim žodžiais paslėpta tokia gili mintis, kuria, mes tikimės, ir toliau viliosime savo turistus, lankytojus“.

Šilutės turizmo informacijos centro vadovė R. Kmitienė sakė norinti padėkoti žmonėms, kurie vertinimo komisijai padėjo pristatyti šį projektą. Tai būtent - Birutei Servienei, kuri pristatė XX amžiaus pamario krašto tradicinės žuvienės virimo paslaptis, Vaidai Galinskienei, tarmiškai, šišioniškių kalba, pristačiusiai pamario kraštą, supažindinusiai su žuviene, žuvies pavadinimais.

Pasak R. Kmitienės, 2009 metais Šilutės rajonas buvo gavęs EDEN projekto nugalėtojo vardą. Tada laimėtojo nominacija buvo už turizmą saugomose teritorijose, pamario kraštas tapo turistų labiausiai lankoma vietove ne tik mūsų šalyje, bet ir visoje Europoje. Mat tas projektas buvo pristatytas Europos komisijai Briuselyje, kur taip pat laimėjo aukščiausią apdovanojimą.

EDEN PROJEKTO „LIETUVOS TURIZMO TRAUKOS VIETOVĖ 2015. TURIZMAS IR VIETINĖ GASTRONOMIJA“ NUGALĖTOJŲ DEŠIMTUKAS

I vieta:

ŠAKOTIS – LIETUVOS VIZITINĖ KORTELĖ, Druskininkų sav.

II vieta:

ŽAVUS VAISIŲ VYNO KRAŠTAS – ANYKŠČIAI

III vieta:

PAKRUOJIS – LIETUVIŠKO ALAUS TRADICIJŲ SOSTINĖ

IV vieta:

ZANAVYKŲ RAGAUČIUS – MAISTO TRADICIJOS IŠ ZANAVYKŲ KRAŠTO, Šakiai

V vieta:

KULINARINIS KRUIZAS ŽUVIES KELIAS, Klaipėdos r.

VI vieta:

PAMARIO ŽUVĖJŲ GILIUKIAI, Šilutės r.

VII vieta:

MEDAUS SLĖNIS, Jurbarko r.

VIII vieta:

DZŪKŲ BANDOS, Alytaus r.

IX vieta:

ŽUVIENĖ – TAUTINIO PAVELDO PRODUKTAS IŠ RYTŲ AUKŠTAITIJOS, Ignalinos r.

X vieta:

AGURKŲ ŠVENTĖ – GIMUSI IŠ ISTORIJOS IR TRADICIJOS, Kėdainiai.


Foto galerija

Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?