Dažniausia per maistą plintanti zoonozė Lietuvoje - salmoneliozė

2015-12-20, sam.lrv.lt
sam.lrv.lt nuotrauka
sam.lrv.lt nuotrauka
Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, neatsiejama dalis tampa maisto ruošimas. Todėl labai svarbu namuose pasirūpinti saugaus maisto tvarkymo higiena, kad išvengtume per maistą plintančių infekcijų.

Salmoneliozė yra viena dažniausių žmonių zoonozių (plintančių nuo gyvūnų žmogui) visame pasaulyje. Apie 70 proc. susirgusiųjų kasmet užsikrečia namuose paruoštu maistu, apie 20 proc. – vaikų ugdymo įstaigose, maitinimo įmonėse arba prekyboje esančiu vartojimui paruoštu maistu, pvz., kulinarijos gaminiais. Infekcija paprastai išsivysto bakterijoms patekus į žmogaus organizmą su maistu. Galimas užsikrėtimas ir tiesioginio sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, namų augintiniais.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiais metais (sausio - lapkričio mėn.) Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 152 salmoneliozės atvejai, kai praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – 139.

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra, todėl būtina įsiminti ir žinoti toliau paminėtas pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto (mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno). Vengti kryžminio maisto užteršimo. Perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad jau pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą pagal gamintojo nurodytą laikymo temperatūros režimą, bet ne vėliau kaip po 2 val. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Laikyti kiaušinius originalioje pakuotėje ant šaldytuvo lentynos, bet ne durelėse. Nenaudoti pakartotinai maisto laikymui vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių. Daugkartinio naudojimo plastikines dėžutes plauti karšto vandens ir muilo tirpalu, kruopščiai išskalauti po tekančiu vandeniu. Taip pat svarbu imtis atsargumo priemonių ruošiant maistą - nenaudoti tų pačių lentelių, peilių žalios mėsos tvarkymui ir termiškai apdoroto maisto tvarkymui. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis. Taip pat visada plauti rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudoję tualetu ir prieš valgį.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar Lietuvoje reikėtų uždaryti rusakalbių mokyklas?