Baigėsi dvi savaites trukusios tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2016“

2016-12-03, Kam.lt
Alfredo Pliadio nuotrauka
Alfredo Pliadio nuotrauka
Generolo Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.), treniruočių komplekse „Mūšis mieste“, tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2016“ (angl. „Iron Sword“) svečiai ir žiniasklaida stebėjo baigiamąją operaciją, apžiūrėjo pratybose naudotos karinės technikos ir ginkluotės parodą, bendravo su kariais. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, laikinai einantis krašto apsaugos ministro pareigas Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, kiti kariuomenės padalinių vadai, užsienio svečiai.

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. J. V. Žukas įvertino pratybas kaip itin sėkmingas. Jose Lietuvos kariai turėjo puikias galimybes treniruotis bendrų veiksmų su sąjungininkų kariais.

Pratybose „Geležinis kardas 2016“ pirmą kartą dalyvavo ir tokio lygio pratyboms suformuotas Lietuvos kariuomenės rezervo karių batalionas.

Nauja šiose pratybose buvo ir tai, kad jose pirmą kartą buvo atlikti šaudymai iš Vokietijos kariuomenės specialiai pratyboms atsigabentos reaktyvinės salvinės ugnies sistemos MARS II .

Nuo lapkričio pabaigose tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2016“ kartu treniravosi kariai iš 11 NATO šalių: Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Dviejuose Lietuvos kariuomenės poligonuose Pabradėje ir Rukloje vienu metu iš viso buvo susitelkę apie 4 tūkst. sąjungininkų karių. Jie planavo ir vykdė gynybos bei puolimo operacijas, tobulino bendrų veiksmų sąveiką.

Pratybos „Geležinis kardas“ yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo dalis. Lietuvoje jos surengtos jau trečią kartą, o jų tikslas – stiprinti Lietuvos karių sąveiką su sąjungininkais, gerinti veiksmų suderinamumą ir pasirengimą atlikti sudėtingas gynybines ir logistines operacijas.

Po parodomosios programos pratybose dalyvavę kariai išsirikiavo iškilmingai uždarymo ceremonijai. Rikiuotės metu buvo apdovanoti labiausiai mokymuose pasižymėję kariai, iškilmingai nuleista pratybų vėliava.

Pratybų dalyviai mokymams buvo atsigabenę savo ginkluotę ir kovinę techniką.  Sąjungininkų kariai  iš pratybų vyks gruodžio 2–5 dienomis.  Karinė technika bus gabenama ir kariai išvyks geležinkeliais, bendro naudojimo keliais, taip pat jūrų keliu per Klaipėdos uostą bei lėktuvais per Vilniaus ir Kauno oro uostus į savo nuolatinės dislokacijos vietas. Karines technikos kolonas bus galima išvysti judant maršrutais Pabradė-Vievis–Klaipėda, Pabradė–Vievis–Kaunas–Kalvarija, Pabradė–Maišiagala–Saločiai, taip pat Pabradė–Vievis–Rukla. Kolonos bus lydimos Karo policijos. Pratybų vadovybė iš anksto dėkoja eismo dalyviams už supratingumą.


Straipsnio komentarai

tik tiek 2016-12-05
kapryzingos princesės žaisliukai ir pinigu plovimas Komentaras patinka Komentaras nepatinka
tos2016-12-04
pratybos yra pinigu svaistymas,kariai lygiai taspats kas ir apsaugos darbuotojas,nauda-lygu nuliui. Komentaras patinka Komentaras nepatinka
tik pinigus plaut temoka 2016-12-03
kad žmones perspėtu ir apmokytu kaip elktusi tokiu atvejiu jai ištikruju butu tokia nelaimė ir reiktu slėptis niekas nieko nepasakoja žmonėm ir neapmoko svarbiausia kiek blėku prisipirko o žmonės nesvarbu Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Apklausa
Ar Lietuvoje reikėtų uždaryti rusakalbių mokyklas?