Maistas išduoda mūsų charakterį

2018-04-22, Milda KUNSKAITĖ,
Vyrauja nuomonė, kad saldumynams daugiausia yra neabejingos moterys ir kūrybingos prigimties žmonės.
Vyrauja nuomonė, kad saldumynams daugiausia yra neabejingos moterys ir kūrybingos prigimties žmonės.
Mes dažnai bandome suprasti žmogų iš jo mimikos, gestų, aprangos stiliaus, bet pamirštame vieną iškalbingą punktą - ką jis mėgsta valgyti? Kai kada užtenka tik žvilgtelėti į svetimą lėkštę, kad suprastum, kas priešais jus - kūrybinga asmenybė, intravertas, stipraus charakterio žmogus ar verksnys. Ką rodo jūsų ir kitų žmonių maisto pomėgis?

Negalite gyventi be saldumynų

Žinoma, aiškios statistikos šia tema nėra, tačiau specialistai - dietologai, psichoterapeutai, kasdien dirbantys su pacientais, tam tikras išvadas pasidaro. Pavyzdžiui, saldumynų mėgėjus galima suskirstyti į dvi pagrindines kategorijas. Pirmoji - tai namų šeimininkės, kurioms yra nuobodu, jos nelabai mėgsta planuoti savo gyvenimo. Rinkdamosi tarp pasivaikščiojimo ir kino filmo žiūrėjimo, gulint ant sofos, jos, aišku, pasirenka pastarąjį variantą, o žiūrėdamos gurkšnoja arbatėlę su tortuku. Antroji kategorija - žmonės, kurie jaučiasi nusikamavę ir perkrauti darbu. Paprastai saldumynus jie kemša vakarais, kad pamirštų problemas.

Vyrauja nuomonė, kad saldumynams daugiausia yra neabejingos moterys ir kūrybingos prigimties žmonės. Ir vieni, ir kiti yra jautrios sielos, pažeidžiami, neatsparūs stresui. Seniai įrodyta, kad saikingai valgant šokolado, kraujyje padaugėja „laimės hormono“ - endorfinų. O piktnaudžiavimas saldėsiais rodo, kad žmogus bando susidoroti su stresu. O štai saldumynų pomėgį antrojoje dienos pusėje galima vertinti kaip tingumo ir nenoro spręsti savo problemas požymį.

Traukia sūrus ir rūgštus maistas

Tokiam maistui pirmenybę teikiantis žmogus greičiausiai mėgsta ryškius pojūčius, maistas jam - vienas iš būdų gauti emocijų. Sūrius produktus mėgsta tie, ką galima pavadinti „įpročio vergais“. Paprastai jie suvokia, kad gyvenime jų kai kas netenkina, bet jie yra pernelyg tingūs, kad paliktų komforto zoną. Sūdyti produktai traukia ir tuos, kurie nesijaučia laimingi ir nuolatos junta įtampą. Pesimistiškai nusiteikęs ir įžeidus žmogus rinksis rūgštaus skonio maistą. Rūgštumo pomėgis prisideda prie mikrofloros disbalanso ir virškinimo problemų atsiradimo, konkrečiai kenkia žarnyno darbui. Išimtis gali būti tik potraukis citrinoms. Jos, priešingai nei kiti rūgštūs produktai, atkuria šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme, nes yra šarminis produktas.

Dievinate riebų maistą

Riebalai - tai smūgis kepenims ir kitiems virškinimo organams, būtent todėl riebus maistas ir sutrikdo medžiagų apykaitą (diabetas), sukelia sąnarių ligas. Riebius produktus mėgsta tie, kas iš prigimties yra godūs ir nepasotinami, bet mėgstantys bendrauti, leisti laiką didelėse kompanijose. Daugeliui riebaus maisto mėgėjų yra būdinga „gyventi čia ir dabar“, nemąstyti apie ateitį. Tokiems žmonėms norisi šventės kiekvieną dieną, jie nenori ko nors atsisakyti, net žinodami, kad valgomas maistas kenkia sveikatai

Jūs - vegetaras

Tikrų vegetarų yra nedaug. Kai kada vegetarais save vadina žmonės, kurie iš esmės tokie nėra. Taip, jie nevalgo raudonos mėsos, bet ramiai vartoja žuvį ir vištieną. Tai greičiau yra duoklė madai, noras būti „šiuolaikiškiems“.

Vegetarizmas iš esmės yra naudingas: tie, kas pirmenybę teikia augaliniam maistui, rečiau serga, neturi problemų dėl virškinimo. Tai ramūs, savimi pasitikintys žmonės, nuolatos besistengiantys suprasti save, tobulėti, darbštūs ir pragmatiški. Aistros jiems nebūdingos. Jeigu žmogus nėra vegetaras, bet maitindamasis pirmenybę teikia daržovėms, jis greičiausiai visada yra labai aktyvus ir judrus, mėgsta sportuoti, dažnai užsiiminėja dvasinėmis praktikomis ir daugiau už kitus mąsto apie savęs tobulinimą. Jam svarbiausia - harmonija tiek santykių srityje, tiek ir su aplinka, jam norisi, kad aplinkinė erdvė visada atitiktų jo vidinį nusiteikimą. Kai dėl vaisių mėgėjų, jie, net brandūs, suaugę žmonės, visada savyje išsaugo vaiko, tik susipažįstančio su šiuo pasauliu, dalelytę. Tokie žmonės yra nedrąsūs, inteligentiški, domisi įvairiomis meno rūšimis, jie niekada netampa karjeristais.

Leidžiate sau išgerti

Apie alkoholio žalą pasakyta jau tiek daug, kad kartotis tikriausiai nėra prasmės. Ką rodo pomėgis išgėrinėti? Dažniausiai - kad yra didelių problemų. Alkoholis padeda pasireikšti vidinei agresijai, dažnai žmogui padeda tapti kitokiam - drąsesniam, įžūliam, laisvai jaustis, tariamai išlaisvina iš esamų problemų. Daugeliui apsvaigimas nuo alkoholio - tai mėginimas patekti į kitokį pasaulį, kuriame galima pamiršti viską, kas jaudina, ir nieko nedaryti gyvenimui pakeisti. Psichologiniu požiūriu alkoholizmas - charakterio silpnumo, vidinių draudimų, daugybės baimių ir fobijų požymis. O jei neturėsime omeny priklausomybės, taurelės nevengia labai kompanijas mėgstantys žmonės. Tiems, kas visą savaitę aktyviai dirba, alkoholis dažnai tampa priemone save „apdovanoti“ ir atsipalaiduoti.

Mėgstate mėsiškus valgius

Mėsiškas maistas padeda pasireikšti tiesmukiškumui, agresyvumui, nervingumui. Mėsos mėgėjai dažniausiai pasižymi stipriu charakteriu, jie yra nepalaužiami, nenuolaidūs, bet kartu žavūs ir charizmatiški. Tie, kas mėsą mėgsta labiau už visus kitus produktus, iš prigimties yra lyderiai, dažnai užima vadovaujamus postus. Pagal temperamentą jie artimesni cholerikams, todėl nemėgsta kritikos savo adresu, yra nenuoseklūs ir visą laiką kenčia dėl streso. Kadangi mėsa - sunkus maistas, jos mėgėjai dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, turi problemų dėl antsvorio.

Nė dienos be kavos

Kavą dažnai geria biurų darbuotojai - motyvuoti, siekiantys tikslo, apsivertę darbais. Tokie žmonės paprastai turi daug kalbėtis, susitikinėti, todėl kavos puodelis jiems - tai tik dopingas. Kava - kartus gėrimas. Kartumas susijęs su žodžiu „kartėlis“. Kavos mėgėjų tikrai laimingais žmonėmis nepavadinsi: juos nuolatos kamuoja vidiniai demonai, jie amžinai viskuo nepatenkinti, įsitempę, jiems nuolatos reikia pakelti tonusą. Kava gali išprovokuoti širdies ir kraujagyslių susirgimus, mažina lytinių hormonų išsiskyrimą.

Esate jūros gėrybių mėgėjas

Žmonės, kurie maitinasi sąmoningai, galvoja, kas yra gerai, o kas ne. Jiems yra svarbi jūros gėrybių kokybė, iš kur ji atgabenta ir pan. Gyvenime jie paprastai taip pat skrupulingai vertina ne tik tai, kas yra ant stalo, bet ir visa kita. Dauguma jų daugiausia dėmesio skiria sau ir savo poreikiams. Jūros gėrybių mėgėjai - ramūs, atsakingi, pastovūs ir santūrūs. Tarp jų daugiau pasitaiko intravertų, kuriems yra svarbios šeimos vertybės, draugystė ir geri santykiai. Nepaisant uždaro būdo ir nekalbumo, tokie žmonės darbe paprastai būna mėgstami ir vertinami.

Negalite atsisakyti greitojo maisto

Paprastai traškučius, mėsainius ir pan. renkasi studentai, kuriems greitojo maitinimo restoranai - iš esmės komunikavimo būdas ir galimybė sutaupyti maistui. Kitas variantas - suaugę žmonės, kurie užsuka į kokią nors užkandinę „persikrauti“ ir atsipūsti. Jie yra energingi, bet lengvai valdomi. Žmonės, žinantys apie greitojo maisto kenksmingumą ir, nepaisant visko, reguliariai jį valgantys, demonstruoja pavydėtiną vaikišką užsispyrimą, nepriklausomą charakterį ir maištingumą, daugiau būdingą paaugliams. Apskritai greitojo maisto mėgėjai, kad ir kiek jiems būtų metų, išlieka neprotingi vaikai tol, kol „užtenka kantrybės“ jų virškinimo sistemai. Net paskui jie greičiau sutinka „maitintis“ vaistais negu tiesiog laikytis dietos ir išbraukti iš valgiaraščio visą žalingą maistą.

ve.lt


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
Apklausa
Ar reikėtų siųsti Lietuvos karius į Ukrainą?